Ruladă de curcan umplută

Ruladă de curcan umplută
Ruladă de curcan umplută

Porții

6

Complexitate

3

Pregătire

Gătire

1h

Temperatură

high

Calorii

-

Ingrediente

• 3 kg piept de curcan dezosat, cu piele
• 2 linguri unt topit (sau ulei de măsline)
• 1-2 linguri amidon de porumb (pentru sos)
• 350 g ceapă galbenă
• 1 morcov mare
• 1 tijă de țelină apio (sau ½ țelină românească mică)
• 500 g carne de cârnați proaspeți (de porc sau pui)
• 75 g curmale fără sâmburi
• 100 g brânză cu mucegai (tip Roquefort sau Gorgonzola)
• 1 lingură frunze de cimbru proaspăt
• 60 g migdale prăjite și tocate (sau nuci românești, pentru o variantă tradițională)
• sare, piper după gust

Descriere

Rulada de curcan este una dintre cele mai apreciate rețete festive de Crăciun,  fragedă, suculentă și plină de arome. Umplutura combină gustul dulce al curmalelor cu aroma sărată a brânzei și textura crocantă a migdalelor. 

Mod de preparare

  • Toacă ceapa, morcovul și țelina, apoi călește-le 8 minute pe funcția Sauté până se înmoaie și devin ușor aurii.


  •  Într-un bol mare, amestecă legumele sotate cu carnea de cârnați, curmalele tocate, brânza cu mucegai, migdalele (sau nucile) și cimbrul. Condimentează cu sare și piper.


  • Așază pieptul de curcan cu pielea în jos, pune umplutura pe mijloc, apoi rulează strâns. Leagă rulada cu sfoară alimentară pentru a-și păstra forma.


  • Pune rulada pe suportul metalic (trivet) în vasul aparatului, adaugă 375 ml apă. Unge cu unt topit, presară puțină sare și piper.


→ Selectează Pressure Cook (cu presiune înaltă) pentru 25 minute. Lasă presiunea să se elibereze natural 15 minute, apoi eliberează restul rapid.

  •  Scoate rulada și păstrează lichidul din vas pentru sos. Pune rulada în Air Fryer la 190°C timp de 12 minute sau în cuptor preîncălzit la 220°C pentru 15 minute, până pielea devine crocantă și aurie.


  •  Strecoară lichidul rămas din oală și completează cu apă sau supă de pui până la 500 ml. Fierbe, apoi adaugă amidonul dizolvat în 2 linguri de apă și amestecă până se îngroașă.


  • Lasă rulada să se odihnească 10 minute înainte de tăiere. Servește cu piure de cartofi, legume la cuptor sau varză roșie călită cu portocală.